Van ver gekomen

Gepubliceerd op 5 april 2023 om 10:34

Achtvoudig yogapad

Het achtvoudige yogapad is een mooi en interessant pad om te bewandelen en om te reflecteren op jezelf. In februari 2022 startte ik de yoga opleiding. Hierdoor kwam ik in aanraking met dit achtvoudige yogapad. Dat geeft nog eens verdieping aan je eigen proces en ontwikkeling. En nu nog steeds, het komt terug op de yogamat, maar ook daarbuiten.

 

Sadhana

Sadhana, het ontdekken van je eigen natuurlijke ritme en je leven op zowel dieperliggend niveau als qua dagelijkse dingen af te stemmen op het ritme van het universum.

Je gaat jezelf eens kritisch onder de loep nemen, maar zonder oordeel!

Je gaat zelfonderzoek doen om inzicht te krijgen in je patronen en geconfronteerd worden met dingen die je liever niet wilt zien. Op het moment dat je meer inzicht in jezelf hebt, dus ook in je sterkten en zwakten, zal je ook verder kunnen kijken dan je persoonlijkheid, je ego.

Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent, je ontdekt je innerlijke kracht en gaat je leven op basis hiervan vormgeven.

Het is een organisch proces, je gaat groeien, grenzen verleggen, ontdekken, genieten, zoeken, de weg kwijtraken en weer terug vinden. Dit alles gebeurt omdat je voelt dat het jouw weg is die leidt tot goedheid voor jou in relatie tot jezelf, anderen, de wereld en het universum.

Mijn pad

Ik heb me altijd graag willen ontwikkelen, vooral op persoonlijk vlak. Dus het achtvoudige yogapad is een mooie rode draad voor mijn groei, mijn grenzen te verleggen, te ontdekken, te genieten, mijn weg kwijt te raken en vervolgens deze weer te vinden en mijn pad te vervolgen. Er wordt beschreven dat dit gebeurt omdat je voelt dat het jouw weg is die leidt tot goedheid voor mij in relatie tot mezelf, anderen, de wereld en het universum. Dit herken ik enorm van afgelopen jaren in mijn leven en het proces waar ik nu in zit en natuurlijk wat nog komen gaat.

 

Van ver gekomen

Van ver gekomen. Een prachtig proces, confronterend met mezelf, maar daar in zo’n dal, zit zo’n mooie groei. Wij mensen hebben hoogtepunten nodig, maar ook zeker dieptepunten. Van dieptepunten ga je groeien en verder ontwikkelen.

Ik kon heel negatief over mezelf denken, en hoe meer je deze gedachten naar jezelf uitspreekt, hoe meer je dat ook gaat geloven, dat wordt jouw waarheid (Satya). Met behulp van een coach, mijn man en kinderen en vooral door mijn eigen gedachten om te zetten naar positieve gedachten ging ik steeds meer geloven dat ik er wel toe doe en wel mee tel. Ik herinnerde mezelf er door de dag heen aan, om her en der in huis post-its op te hangen met positieve affirmaties. En door dit lange tijd vol te houden, herprogrammeer je je brein, je systeem en wordt dat jouw waarheid!

Negatieve gevoelens

Het leven kun je niet sturen, maar ik heb wel in de hand hoe ik reageer op situaties die in mijn leven zich aandienen. Ik sta stil bij een situatie en voel. Ik voel of ik het oké vind of dat ik iets wil veranderen. Je hebt namelijk altijd een keuze.

Maar door alleen positief te denken kom je er niet, eigenlijk duw je dan de vervelende gevoelens weg en komen ze alleen maar harder terug. Ook negatieve gevoelens willen doorvoelt worden, gezien worden. Ik laat dit ook niet altijd toe, maar door stukje bij stukje dit te doorvoelen, kom je er ook. Hierdoor kun je gaan helen en verder groeien.

Hypnotherapie

Want op wilskracht, dat is leuk, maar niet blijvend. Uiteindelijk putte mij dat uit. Blijkbaar zat het in mijn kern toch wel iets anders. Want ik zei bijvoorbeeld tegen mezelf en bleef tegen mezelf zeggen, ‘Ik mag fouten maken, ik ben hier om te leren’, maar ik voelde het niet en dat zit echt in je kern. Ik liep tegen faalangst aan, extreme examenvrees, bang om fouten te maken, het niet goed te doen.

Dus op mijn tenen lopen en dat is iets wat ik al bijna mijn hele leven heb gedaan. En daar wilde ik heel graag anders in komen te staan. Ik wilde dit gaan doorvoelen, helen, zodat ik vervolgens weer kon gaan groeien.

Hiervoor ben ik in Hypnotherapie gegaan, wauw! Ik durfde vooraf niet te dromen wat voor effect dat kon hebben. Met een paar sessie, zo’n grote stappen vooruit gegaan. Waar ik al heel mijn leven mee stoeide, leek nu in twee sessies als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

 

Angsten

Inmiddels heb ik geleerd dat de angsten die ik ervaarde, er met een reden zijn geweest, ontstaan in mijn jeugd, om zo uiteindelijk iets positiefs te creëren. Alleen in deze tijd, nu ik volwassen ben gingen deze angsten mij tegen staan, belemmerde mij. Het belemmerde mij in situaties, terwijl ik daar juist wilde groeien.

De afgelopen jaren heb ik duidelijk geleerd dat ik echt op mezelf kan en mag vertrouwen. Dat het niet erg is als ik het niet weet. Dat fouten maken goed is, omdat je daar van kunt leren, dat dat niet iets negatiefs is.

 

 

 

Authentiek

En zo pel ik al jaren elke keer weer een laagje van mezelf eraf wat aangeleerd is, geconditioneerd is, wat ik eigen heb gemaakt, maar niet eigen is. Dit is een heel interessant proces, heel leerzaam. En zo kom ik steeds dichter bij mijn authentieke zelf, mijn IK.

 

Namasté,

Liefs Suzanne


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.