Rust nemen

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 12:11

We begeven ons steeds meer richting de winter. Energetisch is de wintertijd al ingezet en hier hoor het Water-element bij. Yin-energie neemt toe, rust, het naar binnen keren en energie sparen voor het voorjaar.

Het is nu tijd voor een pas op de plaats, fysiek en mentaal.

 

Rust om bij te komen van voorgaande fasen en om bij te tanken voor de komende fasen.

In rust kun je ook voelen wie je bent, niet denken, maar voelen. En voelen wat je wilt en wat goed voor je is. Rust dus...

De organen Nier en Blaas horen bij het Water-element. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) zijn je nieren het reservoir van je levensenergie, je Chi.

 

Een disbalans in je Water-energie kan rusteloosheid geven. Dan is het moeilijk om stil te zitten en rust te nemen, terwijl het juist zo hard nodig is. Vaak is dit het gevolg van niet goed kunnen voelen en niet in contact zijn met je kern, je oorsprong. Je voelt minder goed wat je wilt en wat jouw lichaam nodig heeft.

Hoe is het met jouw Water-energie gesteld? Kun jij je helemaal overgeven aan rust en bezinning? Of vind je het moeilijk om naar je innerlijke stem te luisteren? Bij een disbalans in je Water-energie kun je rugpijn ervaren, last van je knieën krijgen, niet tegen de kou kunnen, etc.

Kleed je deze periode goed aan, zeker in koude maanden is het belangrijk dat je jezelf warm houdt en dan vooral je onderrug en je voeten. Je Nier- en Blaasenergie zijn hier gevoelig voor. Geef je lichaam extra warmte door je goed te kleden, door warme voeding. Zorg goed voor jezelf!

Neem iedere dag genoeg tijd om je energie te herstellen, bij te tanken en energie te sparen. Dit hoeft niet te betekenen dat je niets mag doen, maar doe het als Water, rustig stromend, vloeiend, niet vechtend, maar de makkelijkste weg, 'Go with the Flow'.

Je lichaam weet heel goed wat jij nodig hebt, dus luister naar die signalen. Gaat het wat trager, wil je tussendoor een slaapje doen.... laat het maar gebeuren, geef er maar aan toe. Het is een teken dat je lichaam zich aanpast aan de energie en het ritme van dat moment.

Wij leven heel er Yang. Dat wil zeggen, altijd bezig zijn, altijd maar doorgaan en niet luisteren naar signalen van je lichaam. We zijn niet groot gebracht met 'doe maar even rustig aan, rust maar even uit', maar eerder met 'tanden op elkaar en doorgaan'. Dit ten kostte van je eigen gezondheid vaak.

Begin met kleine stapjes, door wat vaker kleine momenten tussendoor te stoppen met waar je mee bezig bent en eens uit het raam te staren, te observeren. Of door 3 minuten heel bewust adem te halen.

Door even even buitenuit te gaan zonder je telefoon.

Want vaak zie ik dat mensen even een moment niets kunnen doen, bijvoorbeeld als ze op de bus staan te wachten of op iemand moeten wachten. Maar altijd met een telefoon in de hand. Je geeft je brein daar geen rust mee, dat is geen oplaadmoment, geen rustmoment. Je propt jezelf als maar door met prikkels. Juist ook even die telefoon weg leggen, even zonder telefoon niets doen.

Zelfs in de sportschool sporten mensen terwijl ze op hun telefoon scrollen. Dan voel je je lichaam toch niet? Dan voel je toch niet hoe jouw lichaam reageert? Juist dat zijn momenten om uit je hoofd in je lijf te komen, dus zonder je telefoon!

 

Waar loop jij dan tegenaan? Voel je dan onrust, wil je bewegen? Wat voel je gebeuren in je lichaam?

Adem eens diep in en zucht heel langzaam uit, voel die spanning uit je lichaam wegtrekken. Heerlijk toch?

 

Namasté,

Liefs Suzanne

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.